Persberichten
maandag, 12 aug 2024

Enkele verstrengingen zullen asielcrisis niet oplossen

Foto: iStock. Enkele verstrengingen zullen asielcrisis niet oplossen

Voor het Vlaams Belang volstaan de enkele verstrengingen die momenteel besproken worden door de Arizona-coalitiepartners absoluut niet om de immigratiecrisis in te dijken. “Het statuut van vluchtelingen sneller (her)onderzoeken en tijdelijk maken is een voorstel dat onze partij reeds maanden geleden op tafel legde”, zegt Kamerlid Francesca Van Belleghem. “Het is uiteraard positief dat het wordt overgenomen, maar alleen daarmee zal de asielcrisis niet opgelost worden.”

Van Belleghem stelt vast dat de federale onderhandelaars een aantal van de 116 concrete maatregelen om de immigratiecrisis – en dus ook de asielcrisis – in te dijken uit het boek ‘Immigratiestop’, dat ze samen met voorzitter Tom Van Grieken schreef, hebben overgenomen. “Op het eerste zicht lijkt dat een positieve evolutie, maar daar schuilt net het grote gevaar”, waarschuwt het Kamerlid. “Je kan de asielcrisis niet oplossen door drie of vier verstrengingen door te voeren. Dat zal de toestroom van asielzoekers echt niet stoppen. Concreet moet je over de verschillende beleidsdomeinen van asiel en migratie heen zoveel mogelijk verstrengingen doorvoeren.”

“Een immigratiestop is een hele reeks van maatregelen”

“Zoals we het altijd zeggen: een immigratiestop is niet één maatregel, maar een hele reeks van maatregelen”, besluit Van Belleghem. “Wil je de asielcrisis oplossen, dan moet je niet alleen ons land minder aantrekkelijk maken voor asielzoekers en de terugkeer opdrijven, maar dan moet je ook de mogelijkheden tot gezinshereniging drastisch inperken en ons sociaal systeem beter afschermen.”