Nieuws
donderdag, 15 sep 2022

Energiecrisis voor ondernemingen: Vlaamse regering mist ‘sense of urgency’

De Vlaamse regering heeft vandaag laten weten dat er voor 26 september geen maatregelen komen ter ondersteuning van bedrijven in de energiecrisis. “De sense of urgency dringt duidelijk niet door bij de Vlaamse Regering”, zegt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot. “Het is niet het moment om op de rem te gaan staan, maar om gas te geven. Er moeten doortastende maatregelen komen om onze bedrijven overeind te houden.”

Deze ochtend vond eindelijk een hoorzitting plaats in de commissie Economie over de impact van de energiecrisis op de Vlaamse economie en arbeidsmarkt met Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v) en vertegenwoordigers van onder meer Voka, Unizo en andere belangengroepen. Minister Brouns kon daar echter geen concrete maatregelen voorstellen die de ondernemers op korte termijn helpen. Bedrijven smeken echter om actie. Getuigenissen van horecaondernemers die hun energiefactuur hebben zien stijgen van 7.800 euro naar 72.000 euro zijn geen uitzondering meer.

Jambon kijkt weg

“Er is zich een regelrecht drama aan het voltrekken dat zich zal uiten in talloze faillissementen van horecazaken en andere bedrijven die de huidige energiefacturen niet meer zullen kunnen betalen”, zegt Malfroot. “De energiecrisis laat zich met de torenhoge energiefacturen al langer voelen dan vandaag en de Vlaamse regering heeft hier nog steeds niet op ingespeeld. In plaats van actie te ondernemen wordt steeds gewacht op Europese maatregelen en wordt er weggekeken van de dagdagelijkse problemen waar de ondernemers nu mee kampen.”

Het Vlaams Belang vindt dat er net zoals in de coronacrisis een reeks aan doortastende maatregelen genomen moet worden om de ondernemers door deze crisis te sleuren. Die moeten doelgericht zijn, beperkt in de tijd en effectief het verschil maken om te kunnen blijven produceren of te overleven. “Er moet gerichte steun geboden worden aan zowel de KMO’s, zoals de bakkers, slagers en horecazaken, als aan de productiebedrijven, kortom: aan al onze ondernemingen die kopje onder dreigen te gaan door een verveelvoudiging of meer van hun energiefacturen”, aldus Malfroot.

“Hierbij denken we aan een degelijk steunkader dat de meest beïnvloede sectoren en ondernemingen overeind houdt, aan ecologiesteun om te kunnen investeren in energiebesparende maatregelen en aan overbruggingsleningen. Het is aan de Vlaamse regering om nu snel gas te geven.” Volgens het Vlaams Belang kunnen deze uitgaven minstens deels gedekt worden door de extra ontvangsten die de inflatie voor de Vlaamse overheid genereert.