El Kaouakibi afwezig, maar volledig betaald: “Hervorm onterechte ziekteregeling parlementsleden”
Het Vlaams Belang wil dat de ziekteregeling voor parlementsleden op dezelfde manier wordt geregeld als voor gewone werknemers. Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (ex-Open Vld) is al 6 maanden afwezig in het parlement. Dit zogenaamd vanwege ziekte - ook al deed ze in die periode wel verschillende publieke optredens in de media, bleef ze actief op sociale media met filmpjes en bracht ze in november zelfs een boek uit. Maar terwijl gewone werknemers na een maand ziekteverlof al moeten terugvallen op slechts 60% van hun loon, krijgt El Kaouakibi nog steeds haar volledig loon. “Een scheefgetrokken privilege dat niets te maken heeft met het beschermen van de politieke onafhankelijkheid van parlementsleden en alles met profitariaat.”
Al sinds oktober is Sihame El Kaouakibi met ziekteverlof - dus al maanden voor de heisa uitbrak rond de grootschalige fraude waarvan ze verdacht wordt. Ze moest daarvoor welgeteld één ziektebriefje indienen. Dat werd nooit verlengd, maar volgens het statuut van het parlementslid hoeft dat ook niet. Dat ene ziektebriefje kan zelfs gelden tot het einde van de legislatuur in 2024, zo schreef Het Laatste Nieuws nog woensdag.
“Wij hebben hier een arts in het parlement. Ik zou zeggen, collega’s: laten we die naar huize El Kaouakibi sturen, want ze kan blijkbaar overal actief zijn, behalve in het parlement”, zo kwam fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang) tussen tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement woensdag. “Maar helaas: controle-artsen, een tweede controle of enige tijdsbeperking zijn niet helemaal opgenomen in de ziektereglementering van dit parlement. Je kan dus één ziektebriefje indienen, het nooit laten verlengen en je volle loon trekken voor de rest van je aanstelling. Dit terwijl gewone werknemers na 30 dagen ziekteverlof hervallen op slechts 60% van hun loon. Dit krijg je in deze tijden van crisis toch niet uitgelegd?”
De partij vraagt dan ook dat de regeling wordt gelijkgesteld met alle andere werknemers in het land. Dit zodat ook parlementsleden hun afwezigheid bij ziekte moeten verantwoorden aan de hand van in de tijd beperkte ziektebriefjes en met eenzelfde beperking van loon bij meer dan 30 dagen afwezigheid.