Eenjarige staatsbon onvoldoende voor kleine spaarder
Tijdens een gedachtewisseling in de Kamer over de rente op spaarboekjes, uitte Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch zijn voorbehoud bij het voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) om de looptijd van de staatsbon te verkorten. “Het is duidelijk dat dit voorstel geen afdoende oplossing biedt voor de kleine spaarder.” Het Vlaams Belang blijft pleiten om de druk op de banken op te voeren, wetgevend in te grijpen en de concurrentie beter te laten spelen.
“Het idee om de looptijd van de staatsbon te beperken tot één jaar, gebaseerd op de termijn voor het verkrijgen van een getrouwheidspremie op een spaarrekening, zal het probleem voor heel wat spaarders niet oplossen. Een staatsbon biedt niet dezelfde flexibiliteit als een spaarboekje waarop spaarders op elk moment toegang hebben tot hun geld”, aldus Vermeersch. “Heeft men een tegenslag en zijn spaarcenten nodig dan kan men onmiddellijk aan het geld van de spaarrekening. Men misloopt dan gewoon de getrouwheidspremie. Bij een staatsbon is dat minder evident.”
“Wij verkiezen een spaarboekje met een rente van 2 procent boven een staatsbon van 2 procent”
Daarnaast is het, volgens het Vlaams Belang, lang nog niet duidelijk hoeveel roerende voorheffing zal moeten worden betaald op die eenjarige staatsbons. “Momenteel zijn de intresten op een spaarboekje vrijgesteld tot 980 euro per belastingplichtige. Boven dit bedrag moet men 15 procent roerende voorheffing betalen in 2023. Op een staatsbon geldt 30 procent roerende voorheffing. Van Peteghem onderzoekt een verlaging van 30 naar 15 procent. Maar als dat even vlot gaat als zijn fiscale hervorming, blijft de belegger in deze nieuwe staatsbon nog een tijd lang in het ongewisse”, reageert Vermeersch. “Wij verkiezen dan ook een spaarboekje met een rente van 2 procent boven een staatsbon met een nettorendement van 2 procent.”
“Door enkel brieven te schrijven aan de banken en adviezen op te vragen bij allerhande instellingen blijkt minister Van Peteghem een papieren tijger. De banken kregen al een maand de tijd van de regering. Het is nu tijd voor actie door de druk op de banken verder op te voeren en wettelijk in te grijpen op de rente op de spaarboekjes. Bovendien moeten de wet- en regelgevende obstakels uit de weg worden geruimd om de concurrentie opnieuw te laten spelen”, besluit Vermeersch. "Het wordt hoog tijd dat het parlement en de minister knopen doorhakken zodat de kleine spaarders eindelijk krijgen waar ze recht op hebben!”