Dringende medische hulp voor illegalen kost bijna 80 miljoen euro per jaar
De zogenaamde ‘dringende medische hulp’ aan illegalen heeft de belastingbetaler in 2023 bijna 80 miljoen euro gekost. “Het is ten zeerste de vraag wat die ‘dringende hulp’ precies inhoudt”, zegt Kamerlid Werner Somers, die hierover de cijfers opvroeg. “Daar blijft immers veel onduidelijkheid over bestaan.”
In 2023 betaalde de administratie van minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS) meer dan 77 miljoen euro aan zogenaamd ‘dringende medische hulp’ aan illegalen. Het gaat om voorlopige cijfers voor dat jaar. “Een waanzinnig hoog bedrag”, aldus Somers. “En dat dient nog eens extra opgeteld te worden bij de reeds enorme kostprijs van illegale migratie.”
“De onduidelijkheid zet de deur naar misbruik wagenwijd open”
Het leeuwendeel van het bedrag (67 procent om precies te zijn) ging naar hulpverlening op grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 19 procent en 14 procent gingen naar respectievelijk Vlaanderen en Wallonië. In totaal konden maar liefst 22.816 illegalen vorig jaar in dit land beroep doen op ‘dringende medische hulp’.
“Wat allemaal onder ‘dringende medische hulp’ valt, is echter niet geheel duidelijk”, stelt ook Kamerlid Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang). “De vragen hierover kan of wil de minister niet beantwoorden. De wetgever heeft zelf niet bepaald op welke medische zorg illegalen recht hebben en op welke niet. Dat zet natuurlijk de deur naar misbruik wagenwijd open. Het is daarom hoog tijd om dit duidelijk af te bakenen, en dringende medische hulp echt te gaan beperken tot werkelijk dringende medische hulp.”