Persberichten
vrijdag, 25 aug 2023

Digital Services Act: EU-censuur op sociale media

Vanaf 25 augustus gaat de Digital Services Act, een wetgevend instrument om het kader rond digitale diensten te vernieuwen, in. Die heeft tot doel een “veilige en betrouwbare onlineomgeving” te creëren. Zo moeten online platformen sneller inhoud verwijderen die illegaal kan zijn. Maar die DSA roept ook vragen op over vrije meningsuiting en censuur. “Vrije meningsuiting is een cruciaal recht, aldus Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang. “We hebben ons altijd verzet tegen de totstandkoming van de DSA. Censuur van legale meningen wordt overgelaten aan Big Tech.”

De inwerkingstreding van de Digital Services Act gebeurt stapsgewijs. Op 25 augustus zullen de zeer grote platforms en zoekmachines onder de DSA vallen. Zes maanden later zal het ook voor kleinere platformen gelden. De platformen moeten binnenkort onder meer illegale inhoud en desinformatie gericht aanpakken. “Grenzen van de vrije meningsuiting moeten door rechters worden bewaakt, niet door anonieme technocraten”, meent Vandendriessche. 

Wat offline legaal is, moet ook online legaal blijven”

Verder zullen grote platformen ook meer moeten inzetten op de privacy van minderjarigen en transparantie over de werking van de algoritmes. “Transparantie rond het algoritme is iets waar wij al langer voor pleiten”, aldus Vandendriessche. “De macht van Big Tech moet sterk worden ingeperkt. Door hen echter als arbiter van de waarheid aan te stellen, bestaat het gevaar dat we die macht net versterken.”

De contentmoderatie is echter de meest controversiële bevoegdheid van de platformen. Zo moeten ze strenger optreden tegen terroristische content, maar ook tegen zogenaamde ‘hate speech’. Tom Vandendriessche wil dat de beschermingen van legale meningen wettelijk verankerd worden. “Nationale bescherming tegen censuur dringt zich op”, besluit hij. “Wat offline legaal is, moet ook online legaal blijven.”

In april 2022 kwam het Vlaams Belang reeds met een brochure met maatregelen om Big Tech aan te pakken.