Persberichten
donderdag, 12 sep 2024

De Moor moet zich verantwoorden over asielcrisis

Foto: iStock. De Moor moet zich verantwoorden over asielcrisis

Het Vlaams Belang neemt het niet dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) in het geheim asielzoekers opvangt in hotels. “Dat is het janusgezicht van de Moor: tegen de bevolking zegt ze dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, terwijl ze in alle stilte asielzoekers opvangt in hotels”, zegt Kamerlid Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang). “De staatssecretaris moet zich hierover in de Kamer komen verantwoorden.”

“In een interview met De Standaard gebaarde de Moor van de domme, en verklaarde ze dat de instroom omlaag moet, en vandaag blijkt uit een artikel in diezelfde krant dat ze zelf hotels opent om asielzoekers op te vangen”, aldus Van Belleghem. De krant brengt vandaag aan het licht dat de staatssecretaris, in alle luwte, in mei een extra asielopvang in het Anderlechtse hotel Aviation opende, zelfs zonder medeweten van de gemeente.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er intussen reeds in zeven hotels asielzoekers worden opgevangen. zes contracten had Fedasil overgenomen van de Brusselse regering, en één contract heeft Fedasil zelf afgesloten. “En daarmee overschrijdt de cd&v dus de rode lijn die Sammy Mahdi destijds zelf getrokken heeft”, merkt Van Belleghem op. “Deze week oreerde ze nog in het lang en het breed in een vraaggesprek met De Standaard over de instroom die omlaag moest, maar over het opvangen van asielzoekers in hotels repte ze bewust met geen woord.”

“De Moor moet antwoorden verschaffen op de vragen die ze tot op heden weigerde te beantwoorden”

Ten opzichte van vorig jaar is de asielinstroom met maar liefst 17 procent gestegen. “ En het feit dat asielzoekers in hotels verblijven verklaart dat wellicht deels”, gaat het Kamerlid verder. Deze kwestie moet alleszins uitgeklaard worden, en daarom wil het Vlaams Belang de commissie Binnenlandse Zaken zo snel mogelijk bijeenroepen.

“Het wordt hoog tijd dat de Moor eindelijk duidelijkheid verschaft en antwoordt op de vragen die ze tot op heden weigerde te beantwoorden”, besluit Van Belleghem. “Zo wensen wij te vernemen hoeveel asielzoekers er op de wachtlijst voor asielopvang staan, hoeveel asielzoekers er in hotels worden opgevangen, hoeveel dwangsommen intussen werden betaald en hoeveel inbeslagnames intussen plaatsvonden, en hoeveel gezinsmigranten sinds 2022 naar dit land kwamen.”