Cordon médiatique tegen Vlaams Belang is springlevend
“Het Vlaams Belang blijft een paria in de Vlaamse nieuws- en duidingsprogramma’s”, stelt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang). Dat blijkt uit het nieuwste onpartijdigheidstrapport van de Universiteit Antwerpen die de nieuws- en duidingsprogramma’s van VRT en VTM van 2023 onder de loep namen.
In het VRT-Journaal krijgt het Vlaams Belang amper 3,3 procent van de politieke spreektijd. Daartegenover staat dat partijen als Open Vld en cd&v ondanks hun merkelijk lager electoraal aandeel tot 10 keer meer spreektijd krijgen. Ook bij VTM is Vlaams Belang een ongewenste gast. De Vlaams-nationale partij is goed voor 2,3 procent van de politieke spreektijd, Open Vld voor 30,9 procent.
Hoewel in duidingsprogramma’s als Terzake en De Afspraak de partij met 6,6 procent van de spreektijd iets meer aandacht krijgt dan in Het Journaal blijft de wanverhouding ten opzichte van het aantal kiezers reusachtig.
“Dit is een redactioneel beleid met een zeer duidelijke politieke agenda”
“Het blijft huilen met de pet op. Het cordon médiatique is in Vlaanderen nog steeds springlevend”, reageert mediaspecialist en Vlaams parlementslid Klaas Slootmans. Volgens Slootmans verzaakt de VRT hiermee aan de wettelijke bepalingen. “Het mediadecreet stelt zeer duidelijk dat men moet werken in een geest van politieke en ideologische onpartijdigheid en verbiedt elke vorm van politieke of ideologische discriminatie. Wanneer de tweede grootste partij van het land manifest en jaar na jaar wordt genegeerd, kun je spreken van een redactioneel beleid met een zeer duidelijke politieke agenda.”
“Democratische krachtsverhoudingen moeten gerespecteerd worden”
Volgens het Vlaams Belang moet de Vlaamse Regulator voor de Media zijn rol als waakhond van de onpartijdigheidsvereiste veel kordater vervullen. “Nu stelt men jaarlijks een rapport op dat – ondanks de pertinente cijfers – concludeert dat de wettelijke onpartijdigheidsbepalingen correct worden nageleefd. Daar zakt je broek van af”, besluit Slootmans, die pleit voor het hanteren van proportionaliteitsvorken waarbij politici in verhouding tot hun electorale sterkte in het Vlaams Parlement aan bod komen in de nieuws- en duidingsprogramma’s. “Wij vragen niet om de apothekersweegschaal te hanteren, maar wel het minimaal respecteren van de democratische krachtsverhoudingen.”