Persberichten
vrijdag, 21 mei 2021

“Commissie evaluatie staatshervormingen niet correct samengesteld”

Vandaag heeft de Senaat groen licht gegeven voor de oprichting van een gemengde commissie met de Kamer die de voorbije staatshervormingen moet evalueren. “Dat gebeurde tegen de afspraken van het Bureau in. En ook nog eens volkomen in strijd met het reglement van de Senaat”, zegt fractievoorzitter in de Senaat Guy D’haeseleer (Vlaams Belang).

In het verlengde van het regeerakkoord heeft de meerderheid vandaag in de Senaat doorgedrukt dat er samen met de Kamer een gemengde commissie wordt opgericht die een evaluatie moet maken van de jongste zes staatshervormingen. D’haeseleer is niet te spreken over de manier waarop de meerderheid dit forceert. “In het Bureau van de Senaat vorige vrijdag was afgesproken dat men daarmee zou wachten tot de Kamer hierover een beslissing zou nemen. Welnu, de Kamer heeft een beslissing daarover uitgesteld tot volgende week. Toch heeft men, tegen de afspraken in, dit punt vandaag op de plenaire vergadering gezet en erdoor gejaagd.”

“De samenstelling van deze commissie is een flagrante aanfluiting van de democratische rechtsstaat”

“Voor de samenstelling van deze commissie wordt een Belgische rekenkunde gehanteerd die volledig in strijd is met het reglement van zowel Kamer als Senaat”, vult fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) aan. “Eerst zou de commissie 24 leden tellen, maar aangezien Vooruit ingevolge de evenredige vertegenwoordiging daardoor maar één vertegenwoordiger zou hebben, schakelde men als snel over naar 28 leden (14 Kamer en 14 Senaat). Maar het ergste van al is dat men voor de bepaling van het aantal mandaten die de diverse partijen in deze commissie krijgen, dan nog eens een procedure heeft toegepast die manifest in strijd is met de evenredige vertegenwoordiging van de partijen, zoals de reglementen van Kamer en Senaat dat bepalen. Als signaal van politieke vernieuwing, waar men steeds de mond vol van heeft, kan dat alvast tellen.” Niet toevallig is het overigens het Vlaams Belang dat daardoor een mandaat in de Kamerdelegatie verliest, dat nu ten onrechte aan cdH wordt toegekend.

“De commissie gaat de jongste zes staatshervormingen evalueren. Weet men nu nog altijd niet dat die zes staatshervormingen een totaal fiasco zijn en dat de enige echte oplossing om uit deze institutionele chaos te geraken een homogenisering van bevoegdheden richting de deelstaten is en wat ons betreft een Vlaamse staatsvorming?” aldus nog Pas. “Dit wordt een vrij nutteloze praatbarak, maar het is waarschijnlijk ook de bedoeling dit vehikel te misbruiken om de herfederalisering van een aantal bevoegdheden te trachten te legitimeren, wat natuurlijk tegen de gang van de geschiedenis ingaat.” Het Vlaams Belang zal het doen en laten in deze commissie met argusogen opvolgen.

“Het is een schande voor de democratische rechtsstaat en vooral een schande voor Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld)”, besluit D’haeseleer. “Als voorzitter moet zij de hoeder zijn van het reglement van de Senaat. Maar dat doet ze absoluut niet. Integendeel, zonder zich vragen te stellen, duldt zij overtredingen van dat reglement.”