Nieuws
vrijdag, 18 okt 2024

Christenvervolgingen nemen wereldwijd toe, maar Lahbib zwijgt over islamterreur

Foto: iStock. Christenvervolgingen nemen wereldwijd toe, maar Lahbib zwijgt over islamterreur

Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn ondervroeg minister Hadja Lahbib (MR) recent over de wereldwijde christenvervolgingen, die zowel in omvang als ernst toenemen. “De cijfers zijn in stijgende lijn, en er is maar één hoofdverantwoordelijke aan te duiden: islamterreur vanuit groeperingen als Boko Haram”, aldus Samyn. “Over die olifant in de kamer repte de minister met geen woord.” 

De cijfers liegen er niet om. Zowel in ernst als in aantallen nemen de wereldwijde aanvallen op christenen toe. Vooral in Afrika, en meer bepaald in de Sahel is de situatie schrijnend. “In Nigeria alleen al is er sprake van maar liefst 52.250 moorden op christenen in de voorbije vier jaar”, stelt Samyn. “Nog een groter aantal is mishandeld, verminkt of verkracht.”

“Wie een probleem niet wil benoemen, kan het ook niet oplossen”

Volgens het Vlaams Belang is de toename van het geweld tegen christenen duidelijk te wijten aan de ideologie van de radicale islam. Jihadistische groeperingen als Boko Haram, Al-Shabaab, Al Qaeda en IS maken gebruik van het zwak bestuur, de corruptie en economische rampspoed in de Sahel om aan expansie te doen. “Wanneer islamisten winnen, zijn de eerste verliezers andersgelovigen zoals de christenen”, aldus nog het Kamerlid.

Nochtans legde de minister van Buitenlandse Zaken een heel ander accent in haar antwoord op de vraag van Samyn. Zij verklaarde dat België de mensenrechten in Nigeria op tal van fora op tafel legt en schetste de problematiek als een etnisch conflict om grondstoffen. “Wie een probleem niet wil benoemen, kan het ook niet oplossen”, concludeert Samyn, “Wij roepen de minister op om het probleem van islamisering en jihadisme in de Sahel ook als dusdanig te benoemen en te veroordelen.”