Nieuws
donderdag, 27 jul 2023

Chinees bedrijf waar Vlaams Belang voor waarschuwde blijkt alsnog veiligheidsrisico

Het Vlaams Belang is tevreden dat de federale overheid eindelijk werk maakt van het weren van onbetrouwbare buitenlandse bedrijven bij overheidsopdrachten. “Het Vlaams Belang waarschuwde al bijna twee jaar geleden voor het risico op spionage bij Chinese apparatuur”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Toen zag Vivaldi geen graten in volop in zee gaan met zulke bedrijven.”

In 2021 investeerde de federale regering in slimme scanners om containers op drugs te controleren. Daarbij werd gebruik gemaakt van een openbare aanbesteding en kwam het Chinese bedrijf Nuctech als winnaar uit de bus. Nu blijkt de infrastructuur ernstige veiligheidsrisico’s te bevatten. “We zeiden het toen al: andere landen maken er om veiligheidsredenen geen gebruik meer van”, aldus Vermeersch. “Waarom Vivaldi er toen geen probleem mee had om apparatuur van dat bedrijf te kopen is nog steeds een raadsel.”

“Waarom Vivaldi er toen geen probleem mee had om apparatuur van dat bedrijf te kopen is nog steeds een raadsel”

Het was ook Vermeersch die deze maand nogmaals de alarmklok luidde over de veiligheidsrisico’s van de Chinese scanners. Toen bleek dat de FOD Financiën bij nader onderzoek tot de vaststelling kwam dat er wel degelijk risico’s waren. De federale regering wil nu alsnog een soort ‘quickscan’ invoeren om het risico voor de nationale veiligheid te analyseren van een bedrijf dat meedingt in een openbare aanbesteding. “Te laat, maar goed dat er alsnog iets van maatregelen wordt genomen”, vervolgt Vermeersch. “In principe zou de regering ook de scanners van Nuctech die er vandaag staan moeten vervangen als ze het echt meent.” De Chinese overheid is deels eigenaar van Nuctech en de scanners werden omwille van de spionagerisico’s al geweerd uit Litouwen, Canada en de Verenigde Staten. 

“Onze overheden moeten zich veel kritischer opstellen, niet alleen ten opzichte van Chinese bedrijven, maar ook bedrijven uit pakweg Iran en zelfs de VS”, besluit Vermeersch. “Wanneer het gaat om om overheidsaankopen met een veiligheidsrisico, zoals de aankoop van scanners en camera’s, of over belangrijke overnames, moeten we steeds onze nationale en strategische belangen bewaken.“