Capaciteitstarief energie: “Druppel die emmer voor veel gezinnen zal doen overlopen”
Op 1 januari 2023 zal het zogenaamde capaciteitstarief, waar het Vlaams Belang al jaren voor waarschuwt, dan toch ingevoerd worden. Daardoor zal de elektriciteitsfactuur van sommige gezinnen met maar liefst 100 euro stijgen. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kondigde propagandistisch aan hiertegen een rechtszaak te willen opstarten, maar die blijkt hopeloos te laat te komen. Het Vlaams Belang verzet zich al sinds het begin tegen het geplande capaciteitstarief en is scherp voor de Vlaamse regering. “Het capaciteitstarief is fundamenteel onrechtvaardig”, zegt Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang). “We verzetten er ons al jaren tegen en vragen de Vlaamse regering al even lang om in te grijpen, maar er is niks gebeurd.”
De Vlaamse regulator voor elektriciteit en gas (VREG) zal op 1 januari het capaciteitstarief invoeren. Dat betekent dat een groot deel van de elektriciteitsfactuur niet langer zal worden berekend op basis van wat u werkelijk verbruikt, maar op basis van uw zogenaamde ‘piekverbruik’. De VREG wil op die manier gezinnen aanzetten om hun verbruik meer te spreiden in de tijd en zo voorkomen dat het stroomnet overbelast raakt op momenten waarop traditioneel veel stroom wordt verbruikt. “Ik noem het een soort rekeningrijden voor elektriciteitsverbruikers”, zegt Van Rooy. “Men wil immers het verbruikersgedrag sturen door mensen die op de ‘verkeerde’ momenten stroom verbruiken financieel te beboeten.”
Volgens het Vlaams Belang is het capaciteitstarief fundamenteel onrechtvaardig. Uit berekeningen van de VREG zelf bleek al dat maar liefst 4 op de 10 gezinnen minstens 10 procent meer zouden betalen dan vandaag. Een recente studie van de Universiteit van Gent bracht aan het licht dat zelfs kleine verbruikers door het nieuwe tarief tot 100 euro meer zouden moeten betalen. “Dat is de wereld op zijn kop”, aldus Van Rooy. “Wie met een elektrische wagen rijdt, een warmtepomp bezit en een torenhoog energieverbruik heeft, zal bij het capaciteitstarief dan weer welvaren.” Ook armoedeorganisatie Netwerk Tegen Armoede stelde al om die redenen het capaciteitstarief onrechtvaardig te vinden.
“Het capaciteitstarief, een soort rekeningrijden voor elektriciteitsverbruikers, is fundamenteel onrechtvaardig”
Het valt bovendien sterk te betwijfelen of het capaciteitstarief daadwerkelijk de impact zal hebben waarop de VREG hoopt. “Voor de meeste Vlaamse gezinnen is het eenvoudigweg niet mogelijk hun elektriciteitsverbruik te spreiden”, zegt Van Rooy. “Wie overdag gaat werken moet nu eenmaal ‘s avonds elektriciteit verbruiken. Ook wie een verjaardags- of kerstfeestje geeft en op dat moment logischerwijze veel toestellen tegelijkertijd aan heeft staan, zal financieel worden beboet.”
Het Vlaams Belang roept de overheid daarom al jaren op om meer te investeren in het vergroten van de capaciteit van het stroomnet. Ook het Internationaal Energieagentschap waarschuwt overigens al lang voor een zeer sterke stijging van het elektriciteitsverbruik in de komende jaren en decennia. “Het is een leugen van minister Demir dat de Vlaamse regering de invoering van het capaciteitstarief niet kan tegenhouden”, besluit Van Rooy scherp. “Het is een kerntaak van de overheid om ervoor te zorgen dat het elektriciteitsnet voorbereid is op de toekomst, maar er is en er wordt onvoldoende geïnvesteerd. En het zijn nota bene minister Demir en de Vlaamse regering zélf die verwarming, autorijden en productieprocessen van bedrijven zo snel en verplicht willen elektrificeren, dat ons stroomnet dit niet aankan. Het gevolg is nu dus dat de gewone Vlaming zal worden geconfronteerd met meer regelneverij en een hogere energiefactuur. Schandalig.”