Bijna driekwart illegale gokwebsites negeert Kansspelcommissie
Het Vlaams Belang trekt aan de alarmbel over de strijd tegen illegale goksites. Het aantal illegale websites dat meewerkt met de Kansspelcommissie (KSC) en zichzelf blokkeert, wordt jaarlijks kleiner en het wordt ook steeds moeilijker om de (meestal buitenlandse) websitebeheerders op te sporen en te beboeten. “De Kansspelcommissie is op dit moment vooral een papieren tijger ten aanzien van illegale gokwebsites uit het buitenland”, zegt Kamerlid Alexander Van Hoecke die de cijfers opvroeg.
De Kansspelcommissie houdt toezicht op de gokactiviteiten in België. Sinds enkele jaren kan ze beheerders van illegale gokwebsites minnelijk in gebreke stellen om de sites zo snel mogelijk ontoegankelijk te maken. In 2022 werden er zo 141 verschillende sites in gebreke gesteld. Daarvan reageerden er 108 positief en blokkeerden ze zichzelf (76,7 procent). In 2023 werden er 73 sites in gebrek gesteld, maar reageerden slechts 29 nog positief (39,73 procent). Vorig jaar bedroeg het aantal ingebrekestellingen 70 en reageerder er amper 19 positief (27,14 procent). Het gaat meestal om goksites die vanuit het buitenland opereren. De Amerikaanse drugsbestrijding waarschuwde er bovendien al meermaals voor dat websites uit onder meer Curaçao gebruikt worden voor illegale witwaspraktijken.
“De uitbaters van illegale goksites negeren de Kansspelcommissie eenvoudigweg en ontsnappen volledig aan sancties”
De sites die na een minnelijke ingebrekestelling zichzelf niet blokkeren in ons land, worden op de zwarte lijst van de Kansspelcommissie geplaatst en vervolgens geblokkeerd. De Kansspelcommissie kan dan in theorie ook boetes uitdelen, maar kan dat in de praktijk steeds vaker niet, omdat de websitebeheerder niet vermeld wordt of valse contactgegevens verstrekt. Dat laatste merkt niet alleen de Kansspelcommissie, maar wordt ook door andere Europese toezichthouders gemeld.
“De Kansspelcommissie is op deze manier een papieren tijger”, aldus Van Hoecke. “De uitbaters van illegale goksites negeren de Kansspelcommissie eenvoudigweg en ontsnappen vaak volledig aan sancties.” Het Kamerlid pleit er daarom voor om meer in te zetten op samenwerking met andere Europese regulatoren. “Dit is een probleem dat een ruimere aanpak vereist. Niet alleen omwille van de strijd tegen ongeoorloofde gokpraktijken, maar ook omdat deze sites gebruikt worden door de georganiseerde criminaliteit.”
Onlangs bleek ook nog dat de helft van de jongeren tussen 18 en 21 jaar gokt op illegale websites. “Vaak weten jongeren eenvoudigweg niet dat het om een illegale site gaat en dat dat risico’s inhoudt”, besluit Van Hoecke. “Het is daarom alleen al van belang dat de Kansspelcommissie zelf actief op zoek blijft gaan naar illegale goksites en ze blokkeert. Maar daarvoor moet de regulator natuurlijk de nodige middelen hebben en daar knelt het schoentje.”