Persberichten
donderdag, 22 aug 2024

Bart De Wever moet wil van de kiezer respecteren

Het Vlaams Belang roept N-VA-voorzitter Bart De Wever op om een regeringsvorming met Vooruit van tafel te vegen en zijn conclusies te trekken uit de gefaalde formatie. “Vlaanderen heeft op 9 juni rechtser en Vlaamser dan ooit gestemd”, aldus voorzitter Tom Van Grieken. “De Wever kan het signaal van 1 miljoen kiezers niet links laten liggen. Wij reiken nog steeds de hand om samen aan tafel te zitten.”

De koning aanvaardde vanavond het ontslag van de N-VA-voorzitter nu de formatie volledig gestrand is. “De coalitie die De Wever op de been probeerde te brengen strookt niet met de wil van de Vlamingen die op 9 juni naar voorkwam”, aldus Van Grieken. “De Belgische context maakt het sowieso onmogelijk om grondig te hervormen. Dat het project met onder meer Vooruit nu gestrand is, hoeft niet te verbazen. Wij reiken alleszins nog steeds de hand om samen te zitten met de rechtse Vlaamse partijen om te werken aan een project dat de wil van de Vlamingen vertolkt.”

Volgens Van Grieken toont de mislukte formatie ook aan dat de Belgische constructie gedoemd is om te falen. “Er is geen ontsnappen uit het Belgische moeras”, zegt Van Grieken. “Er is geen vooruitgang mogelijk in de Belgische context en dat moet Bart De Wever nu aan den lijve ondervinden.”