Persberichten
dinsdag, 17 sep 2024

Asielzoekers op hotel: N-VA houdt Nicole de Moor hand boven het hoofd

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft vandaag de vraag van Vlaams Belang verworpen om een gedachtewisseling met staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) te organiseren over de hotelopvang voor asielzoekers. “Opvallend genoeg hield de N-VA de staatssecretaris mee de hand boven het hoofd door de gedachtewisseling af te blokken”, stelt Vlaams Belang Kamerlid Francesca Van Belleghem vast. Ook in het Brussels Parlement voelde het Vlaams Belang de regering hierover aan de tand.

Afgelopen zomer verklaarde staatssecretaris voor asiel en migratie de Moor dat ze enkel lopende contracten van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering had overgenomen voor de opvang van asielzoekers op hotel. Uit onderzoek van de Standaard bleek echter dat Fedasil, onder de bevoegdheid van de Moor, in mei wel degelijk zélf een contract had afgesloten met een hotel. “Is het onderzoek van de Standaard verkeerd, weet de Moor niet eens wat haar eigen diensten doen, of heeft ze de waarheid niet verteld”, vraagt Van Belleghem zich af.

“De burgers hebben het recht om te weten wat de staatssecretaris met hun belastinggeld allemaal doet”

Om meer duidelijkheid te krijgen vroeg het Vlaams Belang vandaag in de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer een gedachtewisseling hierover met de staatssecretaris. “De burgers hebben het recht om te weten wat de staatssecretaris met hun belastinggeld allemaal doet”, aldus het Kamerlid.

De vraag van het Vlaams Belang werd echter verworpen. “Dat de cd&v haar eigen regeringsleden uit de wind tracht te zetten, dat kunnen we nog begrijpen”, besluit Van Belleghem. “Maar dat ook de N-VA tegen de gedachtewisseling stemde, dat is totaal onbegrijpelijk. Blijkbaar vindt ook de N-VA het geen enkel probleem dat er onwaarheden worden verteld over de opvang van asielzoekers in hotels.”

Ook in het Brusselse Parlement voelde het Vlaams Belang de Brusselse regering aan de tand over de hotelopvang van asielzoekers in Anderlecht. “Het is onaanvaardbaar dat we dit via de pers moeten vernemen en dat het gemeentebestuur hier niet van op de hoogte werd gesteld”, zegt Brussels Parlementslid Bob De Brabandere. “Het feit dat er door Fedasil een zoveelste asielcentrum werd neergepoot zonder inspraak van de gemeente of de burgers, moet toch bij iedereen een aantal alarmbellen doen afgaan. Er is in Brussel al voldoende miserie, armoede en criminaliteit. Een blijvende stroom aan asielzoekers, die hier nadien in de illegaliteit verdwijnen, maakt die situatie alleen nog maar erger.”