Asielopvang: zakgeld afschaffen en gemeenschapsdienst verplichten
Vlaams Belang vraagt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) om het zakgeld dat asielzoekers wekelijks uitgekeerd krijgen af te schaffen en gemeenschapsdienst in asielcentra te verplichten. Uit cijfers die Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas opvroeg blijkt dat vorig jaar bijna 9 miljoen euro aan zakgeld werd uitgekeerd. Wekelijks krijgt elke volwassen asielzoeker die in een opvangcentrum verblijft 9,5 euro. “Schaf dat zakgeld af, en laat asielzoekers in ruil voor hun opvang zélf instaan voor het onderhoud van de opvangcentra. Dat kan door gemeenschapsdienst te verplichten”, aldus Pas.
Asielzoekers die taken uitvoeren in het opvangcentrum krijgen een extraatje van 2 euro per uur. Maar ook wie helemaal niets doet, blijft niet met lege handen achter. Zonder dat ook maar enige internationale conventie dat verplicht, hebben asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven, in dit land immers ook recht op een wekelijks zakgeld van 9,5 euro per volwassene.
Vorig jaar was het zakgeld voor alle asielzoekers goed voor gemiddeld 405 euro per persoon. Ter vergelijking: in 2018 was dat ‘slechts’ 343 euro. In totaal liep het bedrag uitgereikt voor zakgeld voor alle asielzoekers in 2022 op tot 8.741.428 euro.
“Dat de bewoners van asielcentra worden ingeschakeld voor gemeenschapsdienst, is niet meer dan een logische en faire bijdrage voor de gratis opvang die ze genieten”
Volgens Pas zijn die uitgaven niet te verantwoorden. “Zeker wanneer men weet dat het opvangbudget ondertussen is opgelopen tot de historische en astronomische hoogte van meer dan 861 miljoen euro”, klinkt het. “De Belgische praktijk om cash geld uit te keren aan asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven, moet volgens het Vlaams Belang dan ook onmiddellijk worden stopgezet. Daarnaast moet gemeenschapsdienst in het asielcentrum verplicht worden. Dat de bewoners van deze centra worden ingeschakeld voor taken zoals het poetsen van de gemeenschappelijke ruimten, maaltijden uitdelen, helpen in de vestiaire en de wasserij van het centrum, en het opknappen van allerlei karweitjes, is niet meer dan een logische en faire bijdrage voor de gratis opvang die ze genieten.”
Asielzoekers die worden opgevangen in een open opvangcentrum, hebben naast zakgeld recht op ‘bed, bad, brood’ – een begrip dat niet bepaald al te strikt moet geïnterpreteerd worden. Elke asielzoeker heeft namelijk ook recht op sociale begeleiding door een maatschappelijk werker, medische zorgen, psychologische begeleiding, gratis juridische begeleiding, gratis hulp van een tolk en cursussen en opleidingen.