Asielmigratie: desastreuze eindbalans
De immigratie via het asielkanaal piekte in 2024 tot nieuwe hoogten. “In totaal werden vorig jaar maar liefst 39.615 asielaanvragen ingediend”, zegt Kamerlid Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). “Dat is goed voor een instroom ter grootte van een gemeente zoals Grimbergen. En het is meteen ook het hoogste cijfer sinds de historische dijkbreuk van 2015.”
In vergelijking met 2023 – toen het aantal asielaanvragen ook al hoge toppen scheerde – gaat het om een stijging van niet minder dan 12 procent. “Dat is niet alleen een fikse, maar ook een meer dan opmerkelijke toename, aangezien zich in Europa precies een tegenovergestelde evolutie aftekende, met name een daling van 12 procent tegenover het voorgaande jaar”, aldus Van Belleghem. “Meer dan ooit bevestigt België, met verve, zijn positie in het Europese koppeloton van Europese bestemmingslanden.”
“Een daadwerkelijke verstrakking van het beleid is mogelijk”
Naar een verklaring voor deze (tegenovergestelde) gang van zaken hoeft niet ver te worden gezocht. “Andere landen deden ondertussen namelijk datgene wat België tot op heden manifest weigert te doen: effectieve en efficiënte maatregelen nemen om de instroom in te dammen”, besluit Van Belleghem. “En zolang dergelijke maatregelen uitblijven, zullen de volgende jaarcijfers niet beter ogen dan de desastreuze eindbalans die vandaag voorligt. Zoals andere landen bewezen, is een daadwerkelijke verstrakking van het beleid wel degelijk mogelijk én levert zo’n aanpak ook zichtbaar resultaten op. Het uitblijven van zo’n maatregelen ook, zij het dan in de tegenovergestelde richting, zoals vandaag nog maar eens door de harde cijfers wordt bevestigd.”