Persberichten
vrijdag, 24 jan 2025

Arizona-partijen stemmen tegen halvering partijdotaties 

Het Vlaams Belang diende vandaag in de Senaat een voorstel in om de partijfinanciering drastisch te verlagen, maar de Arizona-partijen veegden het van tafel. Volgens senator Klaas Slootmans is dat een kaakslag voor de belastingbetaler. “De traditionele partijen hebben wederom hun ware gelaat getoond: terwijl de gewone Vlaming kreunt onder een torenhoge belastingdruk en er zelfs nieuwe belastingen in het vooruitzicht worden gesteld, beschermen ze schaamteloos hun eigen privileges.”

De federale partijfinanciering bedraagt vandaag maar liefst 41 miljoen euro per jaar, een bedrag dat volgens Slootmans onhoudbaar is. “Tel daar de andere financieringsstromen bij, en je komt uit op meer dan 80 miljoen euro. Dat maakt van België het land met de hoogste partijfinanciering ter wereld per inwoner”, benadrukt de senator. Het Vlaams Belang hernam daarom zijn voorstel om de partijdotaties met de helft te verminderen, een maatregel die volgens de partij niet alleen haalbaar, maar ook noodzakelijk is.

Slootmans wees op de schrijnende tegenstelling tussen de royale financiering van politieke partijen en de offers die van burgers worden gevraagd. “Terwijl men aan de pensioenrechten wil morrelen, langere loopbanen en nieuwe belastingen in het vooruitzicht stelt, blijft de traditionele politiek zichzelf beschermen. Hallucinant”, stelt hij. 

“De gevestigde partijen hebben hun ware gezicht getoond: ze houden zichzelf buiten schot, zelfs in tijden waarin de mensen het zwaar hebben”

Volgens het Vlaams Belang is het dan ook hoog tijd dat het federaal parlement daarbij zelf zijn verantwoordelijkheid neemt. “Het parlement is de wetgevende macht, niet een uitvoerend orgaan van de regering”, aldus Slootmans. “Maar wat zien we? Parlementsleden die alleen op het groene knopje drukken als de regering het licht op groen zet. De omgekeerde wereld in een parlementaire democratie.”

Het voorstel van het Vlaams Belang om de partijfinanciering te halveren werd helaas weggestemd door N-VA, Vooruit, cd&v, Open Vld en Groen, die duidelijk liever hun eigen financiële privileges behouden. “De gevestigde partijen hebben hun ware gezicht getoond en verliezen elke geloofwaardigheid: ze houden zichzelf buiten schot, in tijden dat er zware inspanningen worden gevraagd aan de burger”, concludeert Slootmans.