Accijnsverhoging: “Vivaldi viseert de middenklasse”
Het Vlaams Belang is niet te spreken over het akkoord binnen de federale regering over de accijnsverhoging als compensatie voor de btw-verlaging tot 6 procent op gas en elektriciteit. “Die verhoging zou voor een gemiddeld gezin zo‘n 20 euro per maand betekenen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Een sociale maatregel kan dit absoluut niet genoemd worden.”
De accijnsverhoging gaat ook gepaard met de afbouw van het sociaal tarief. Tijdens de crisis werd het sociaal tarief uitgebreid van één miljoen naar twee miljoen rechthebbenden. “De groep die van deze uitbreiding kon genieten zal dat voordeel verliezen in 2023”, aldus Vermeersch. “In het tweede kwartaal van 2023 wordt het voordeel beperkt tot drie vierden. In het derde kwartaal wordt het verder afgebouwd tot een vierde en vanaf het vierde kwartaal 2023, de winter dus, verdwijnt het dan helemaal.”
“De middenklasse zal opnieuw het gelag betalen van de verhoging van de accijnzen en de afbouw van het sociaal tarief”
“Door de combinatie van een verhoging van de accijnzen en een afbouw van het sociaal tarief gaat deze regering heel wat middenklassengezinnen in de armoede duwen”, stelt Vermeersch. “Die gezinnen die te weinig verdienen om al hun facturen en deze extra belastingen te betalen en te veel verdienen om nog van het sociaal tarief te genieten.”
Het Vlaams Belang neemt het niet dat precies de middenklasse het gelag dus zal betalen. “We wisten al dat de zogenaamde ‘accijnshervorming’, versta: ‘accijnsverhoging’, niet budgetneutraal is voor begroting, maar ze zal ook niet budgetneutraal zijn voor de middenklasse”, vervolgt Vermeersch. “Tal van gezinnen die het moeilijk hebben om hun energiefactuur te betalen, vallen nu ook nog eens naast het vangnet van het sociaal tarief en mogen daarbovenop nog eens extra belastingen betalen onder de vorm van accijnzen. Die afschaffing van steunmaatregelen komt duidelijk veel te vroeg.” Uitgerekend vandaag werd bekend dat de elektriciteit nergens zo duur is als in België. En voor aardgas is alleen Nederland nog duurder. In Duitsland betaalt een gemiddeld gezin zo‘n 500 euro per jaar minder voor gas en elektriciteit. In Frankrijk is dat zelfs ruim 1.800 euro per jaar minder.
Voor het Vlaams Belang kan dan ook geen sprake zijn van fiscale maatregelen die de energiefactuur nog duurder maken dan ze nu al is.