Persberichten
maandag, 15 jul 2024

Aantal asielzoekers 16 procent hoger dan in zelfde periode vorig jaar

Foto: iStock. Aantal asielzoekers 16 procent hoger dan in zelfde periode vorig jaar

Zoals door het Vlaams Belang voorspeld werd, is de zogenaamde ‘asieldeal’ van maart vorig jaar een maat voor niks geworden. “De wetgeving van die asieldeal is ondertussen in werking getreden, maar de asielcijfers dalen allerminst”, zegt Kamerlid Francesca Van Belleghem. “Integendeel, ze stijgen nog. Ten opzichte van vorig jaar zelfs met 16 procent. Het is duidelijk dat deze wetgeving haar effect volledig mist.”

Volgens de allernieuwste asielstatistieken van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) telden we in de eerste jaarhelft van dit jaar (januari-juni 2024) maar liefst 17.853 asielaanvragen. “Dat is een stijging van maar liefst 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar”, aldus Van Belleghem. “We mogen er dus helaas van uitgaan dat we in 2024 opnieuw het historische aantal van 35.000 asielzoekers zullen aftikken, voor het derde jaar op rij.”

“België moet als bestemmingsland minder aantrekkelijk worden dan haar buurlanden”

Het Kamerlid wijst erop dat dit enorme aantal asielaanvragen al drie jaar een ongeziene druk legt, niet enkel op de opvangcentra en op de diensten, maar natuurlijk ook op de belastingbetaler: “Met zo’n cijfers hoeft het niet te verbazen dat het asielbudget 1,1 miljard euro bedraagt. Een asielzoeker kost zo’n 2.600 euro per maand. En wellicht zal dit budget in de komende maanden nog stijgen, aangezien België haar status van ‘het land van melk en honing’ alle eer blijft aandoen. Aan het opvangen van asielzoekers in hotels hangt zonder twijfel een hoog kostenplaatje vast.”

Het Vlaams Belang voorspelde van meet af aan dat de asieldeal haar doel volledig zou missen, en heeft ondertussen ontegensprekelijk gelijk gekregen. “De asielcijfers zijn er niet door gedaald. Dat is enkel mogelijk wanneer België zich als bestemmingsland minder aantrekkelijk maakt dan onze buurlanden”, besluit Van Belleghem. “Dit kan door in eerste instantie Hotel Belgica af te schaffen, en asielzoekers dus niet meer op te vangen in hotels. Daarnaast moet het zakgeld voor asielzoekers afgeschaft worden, de lijst van veilige landen uitgebreid, en de gezinshereniging verstrakt. En tot slot moeten elektronische gegevensdragers, zoals bijvoorbeeld gsm’s, van asielzoekers daadwerkelijk onderzocht worden, zodat het CGVS eindelijk een correcte beoordeling kan maken van ieder asielverzoek.”