Persberichten
maandag, 19 aug 2024

Aantal asielaanvragen steeg op maand tijd met 28 procent

Foto: iStock. Aantal asielaanvragen steeg op maand tijd met 28 procent

Het aantal asielaanvragen lag in juli met 3.515 28 procent hoger dan de maand voordien. Zo blijkt uit recente cijfers van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. In totaal kennen we dit jaar, van januari tot juli, reeds 21.368 asielaanvragen. “Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zitten we nu al met een stijging van 17 procent”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Francesca Van Belleghem. “En zolang er geen doeltreffende maatregelen genomen worden om de asielinstroom te beperken, kunnen zulke cijfers niet verbazen.”

Als we zo verder doen, zullen we in dit land in 2024 vlot de kaap van 35.000 asielaanvragen bereiken. “Dit legt een bijzonder zware druk op de opvangcentra en de diensten, en ook op de belastingbetaler”, aldus Van Belleghem: “Met een kostprijs van ongeveer 2.600 euro per asielzoeker per maand bedraagt het asielbudget nu al 1,1 miljard euro.” Het Kamerlid benadrukt in dit verband dat de erkenningsgraad op slechts 46,8 procent ligt, hetgeen betekent dat meer dan de helft van de asielzoekers uiteindelijk geen recht heeft op erkenning.

“Zonder doeltreffende verstrengingen zal het aantal asielaanvragen alleen nog maar verder stijgen”

“België is voor asielzoekers het land van melk en honing. Ze worden er opgevangen in hotels en ontvangen er zakgeld. Hier moet verandering in komen”, gaat het Kamerlid verder. “Zonder doeltreffende verstrengingen zal het aantal asielaanvragen alleen nog maar verder stijgen. Zo moet onder meer de lijst van veilige landen worden uitgebreid, en de gezinshereniging worden verstrakt.”

Van Belleghem wijst er tot slot op dat, anders dan in de media en door de andere partijen wordt beweerd, zelfs binnen het lakse EU-kader verstrengingen kunnen worden doorgevoerd, en dat deze verstrengingen wel degelijk werken: “Dit werd in Zweden aangetoond. Vorig jaar kondigde de Zweedse regering aan de regels voor asielopvang te verstrengen, het integratiebeleid strikter te maken en de toegang tot de sociale zekerheid moeilijker te maken voor nieuwkomers. Vandaag zien ze daar het resultaat van: dit jaar heeft Zweden 27 procent minder asielaanvragen ten opzichte van vorig jaar.”