Persberichten
maandag, 22 mrt 2021

5 jaar na de aanslagen: “de politiek heeft hier geen lessen uit getrokken”

Vandaag is het 5 jaar geleden dat islamitische terroristen toesloegen in metrostation Maalbeek en Brussels Airport. 32 mensen kwamen toen om het leven en een veelvoud daarvan raakte gewond. Het Vlaams Belang stelt vast dat de politiek geen lessen heeft getrokken uit deze aanslagen. “De laksheid waarmee men tot op de dag van vandaag omgaat met gevaarlijke extremisten is wraakroepend”klinkt het.

Op 22 maart 2016 bliezen islamistische zelfmoordterroristen zich rond 8u op in de vertrekhal van Brussels Airport. Iets meer dan een uur later sloegen ze ook toe in metrostation Maalbeek. 32 mensen lieten het leven en een veelvoud aan hen raakte gewond. Vijf jaar na datum trok een delegatie van het Vlaams Belang, met onder andere Brussels Vlaams Belang-voorzitter en senator Bob De Brabandere, Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere en Europees Parlementslid Tom Vandendriessche naar het betreffende metrostation om daar een krans neer te leggen ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

“De laksheid waarmee men na de aanslagen nog steeds met gevaarlijke extremisten omgaat, is onvoorstelbaar”

Het Vlaams Belang betreurt het feit dat de politiek geen lessen heeft getrokken uit wat er 5 jaar geleden gebeurde. Het gevaar is volgens de partij ook nog niet gaan liggen. “Het afgelopen jaar sloegen islamistische terroristen niet minder dan 8 keer toe in Europa. Maar in België doet men alsof er niets aan de hand is”, aldus De Brabandere. “Van de acht aanslagen in 2020 werden er vijf gepleegd door daders die al bekend stonden voor radicalisme, en in vier gevallen zat de dader eerder al achter de tralies voor terrorisme of ander geweld. Dan zou men toch tot de conclusie moeten komen dat men in het belang van onze veiligheid deze mensen beter achter de tralies zou houden? Niets is minder waar: in België zijn er 398 mensen op vrije voeten die de voorbije vijf jaar als geradicaliseerde gevangenen geklasseerd stonden. En in haar jaarverslag van 2019 gaf de Staatsveiligheid toe dat 45 procent van alle extremisten die in 2020 vrij zouden komen, nog radicaal was of bereid tot geweld.”

Ortwin Depoortere, commissievoorzitter Binnenlandse Zaken, treedt De Brabandere bij: “Met zoveel laksheid speelt men met mensenlevens. Het is onbegrijpelijk dat er nog geen werk wordt gemaakt van de strijd tegen moslimextremisme. Terwijl islamfundamentalisten hier vrij rondlopen, verspillen staatsveiligheid en het politieke establishment kostbare tijd en energie aan een denkbeeldig gevaar van ‘extreemrechtse jongeren’. Politieke correctheid is blijkbaar belangrijker dan onze veiligheid. Op die manier is het jammer genoeg niet ondenkbeeldig dat er binnen onafzienbare tijd een nieuwe aanslag in België zal plaatsvinden. Men zal alvast niet kunnen zeggen dat het Vlaams Belang niet tijdig aan de alarmbel heeft getrokken.”

En of dat nog niet erg genoeg is, besloot deze regering om de slachtoffers van de aanslagen in de kou te laten staan. Het veel besproken garantiefonds komt er immers niet. “Alweer een zoveelste slag in het gezicht van de slachtoffers”, besluit kamerlid Depoortere.