2.384 asielzoekers in opvang reeds erkend in andere lidstaat
Ondanks meer personeel en aangepaste procedures blijft de werklast en de achterstand bij het Commissariaat-generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) torenhoog. “Dat is een rechtstreeks gevolg het feit dat ook de instroom ongezien hoog blijft”, reageert Kamerlid Francesca Van Belleghem op de nieuwe cijfers die in de commissie Binnenlandse Zaken toegelicht werden. “Als klap op de vuurpijl is 14 procent van de werklast van het CGVS terug te voeren op aanvragen van personen die elders zelfs al een vluchtelingenstatus kregen toegekend. Momenteel vertegenwoordigen de 2.384 zogenaamde ‘M-statussen’ 7 procent van de opgevangen asielzoekers.”
Zowat de helft van de dossiers die het CGVS binnenkrijgt, betreft aanvragen van personen die al een procedure hebben (door)lopen. Voor een groot deel (goed voor 17 procent van de werklast van het CGVS) gaat het om asielzoekers die eerder reeds hun aanvraag zagen afgewezen en een nieuwe procedure (‘volgend verzoek’) hebben opgestart. “Daarnaast zijn er ook degenen die al een procedure opstartten in een ander Europees land en hun aanvraag daar geweigerd zagen of het resultaat zelfs niet hebben afgewacht en gewoon zijn doorgereisd naar het Beloofde Land België”, aldus Van Belleghem.
“Als klap op de vuurpijl is 14 procent van de werklast van het CGVS terug te voeren op aanvragen van personen die elders zelfs al een vluchtelingenstatus kregen toegekend. Momenteel vertegenwoordigen de 2.384 zogenaamde ‘M-statussen’ 7 procent van de opgevangen asielzoekers”, vervolgt het Kamerlid. Maar daar stopt het niet. Van de dossiers die (zo) onontvankelijk worden verklaard, wordt door de Franstalige kamer van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) amper 20 procent bevestigd, waardoor het overgrote deel dus terug bij het CGVS belandt. Aan Nederlandstalige kant is dat 50 procent. Of hoe de asieldiensten in dit land niet alleen met de Europese, maar ook met de Belgische mallemolen worden geconfronteerd.
“Blijkbaar vinden sommigen het immigratiedossier niet belangrijk genoeg, waarmee ze zichzelf feitelijk degraderen tot politieke werkweigeraars”
Om een duidelijk(er) zicht te krijgen op deze gang van zaken, had het Vlaams Belang een verzoek ingediend voor een hoorzitting met de RVV. Wanneer die uiteindelijk zal kunnen doorgaan, is nog niet duidelijk, aangezien het quorum in de bevoegde commissie voor de zoveelste keer niet behaald werd. “Blijkbaar vinden sommigen het immigratiedossier niet belangrijk genoeg, waarmee ze zichzelf feitelijk degraderen tot politieke werkweigeraars”, stelt Van Belleghem scherp.
Voor het Vlaams Belang moet dringend werk worden gemaakt van een eenmalig hoger beroep én moet het onmogelijk worden dat illegale immigranten in meerdere EU-lidstaten een asielaanvraag kunnen indienen. “Meer dan nog maar eens extra personeel en middelen, zou dat bijdragen aan een oplossing voor het probleem van de chronische dossierachterstand – en alle andere problemen die daarmee verbonden zijn”, besluit Van Belleghem.