Persberichten
woensdag, 16 okt 2024

2024 wordt een nieuw piekjaar in asielaanvragen

Foto: wikimedia commons. Radosław Drożdżewski. 2024 wordt een nieuw piekjaar in asielaanvragen

Het aantal asielaanvragen blijkt almaar verder oplopen. Dat wordt nog eens bevestigd door de nieuwste cijfers van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. In september werden welgeteld 3.686 aanvragen geregistreerd, goed voor een stijging van 10,4 procent ten opzichte van de maand voordien en meteen ook het hoogste maandcijfer dit jaar. “Deze gang van zaken hoeft niet te verbazen”, zegt Kamerlid Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang). “Structurele maatregelen om de instroom in te dammen blijven tot op heden uit.”

In totaal staat de teller voor de eerste 9 maanden van dit jaar al op 28.391, waarmee meteen een nieuw record wordt gevestigd. Concreet gaat het om een stijging van 12,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Nu reeds is duidelijk dat 2024 het vierde piekjaar op rij zal worden. “Meer nog, als de  huidige trend – een maandelijks gemiddelde van 3.155 asielaanvragen – zich doorzet, dreigen we zelfs af te stevenen op de grootste instroom sinds de historische immigratiecrisis van 2015”, aldus Van Belleghem.

“Zonder ingrijpende maatregelen opnieuw een regering van uit de hand lopende zaken”

“Zonder structurele maatregelen hoeft het niet te verbazen dat de instroom structureel op een hoog niveau blijft aanhouden, en zelfs nog verder toeneemt”, stelt Van Belleghem. “Anders dan in een land als Zweden, weigert men hier nog steeds de bestaande marges tot verstrakking van het immigratiebeleid maximaal in te vullen.” Het Kamerlid benadrukt dat het contrast met het Scandinavische land niet groter kan zijn, met voorspelbare gevolgen: terwijl Zweden een significante daling van de instroom laat optekenen, sneuvelt in België het ene record na het andere.

“De asielcrisis dateert heus niet van gisteren. Wel integendeel, ze was er reeds onder de vorige regering van lopende zaken, en ze is er vandaag, vijf jaar later, onder de huidige regering van lopende zaken nog steeds”, merkt Van Belleghem tot slot op. “Wat de formatiegesprekken uiteindelijk concreet zullen opleveren, blijft vooralsnog een open vraag. Maar wat nu al wel met zekerheid kan gezegd worden, is dat, wanneer deze keer ingrijpende maatregelen opnieuw uitblijven, ook de nieuwe regering de facto een regering van uit de hand lopende zaken zal zijn.”