Persberichten
woensdag, 19 apr 2023

2022 dodelijkste jaar qua spookrijden

Het afgelopen jaar vielen er maar liefst negentien slachtoffers als gevolg van spookrijden. Onder hen drie dodelijke. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang). “Van de afgelopen vijf jaar was 2022 op vlak van spookrijden het dodelijkste jaar” aldus Van dermeersch. “Volgens Peeters was meer dan de helft van de spookrijders onder invloed van alcohol en/of drugs. Naast alcoholcontroles dringt ook een anti-drugscampagne in het verkeer zich dan meer dan ooit op.”

In 2022 vonden er op de Vlaamse autosnelwegen zeven ongevallen plaats als gevolg van spookrijden. Hierbij vielen in totaal negentien slachtoffers, waaronder drie dodelijke, acht zwaar- en acht lichtgewonde. Het was al van 2018 geleden dat er nog meer van dergelijke ongevallen plaatsvonden. Toen vielen er in totaal zestien slachtoffers, waaronder slechts één dodelijk slachtoffer. In de jaren daartussen waren er geen dodelijke slachtoffers door zulke ongevallen.

Nochtans is het totale aantal geregistreerde spookrijders in dalende lijn. In 2022 werden er door het verkeerscentrum 94 spookrijders geregistreerd. De jaren ervoor lag dit altijd rond de 130 met in 2019 een uitschieter van 177. “Het is opvallend dat spookrijders in 2022 meer ongevallen met slachtoffers veroorzaakten, terwijl er wel het minst aantal spookrijders geregistreerd werden op vijf jaar tijd”, zegt Van dermeersch. “Het zou geen slecht idee zijn om te onderzoeken waar de oorzaak van stijging vandaan komt.” Minister Peeters zelf is geen voorstander van zo’n onderzoek. 

Volgens Peeters moet er een onderscheid gemaakt worden tussen opzettelijk en onopzettelijk spookrijden. Oorzaken van onopzettelijk spookrijden zijn bijvoorbeeld oriëntatieproblemen, onoplettendheid, invloed van drugs, alcohol en/of geneesmiddelen. Opzettelijk spookrijden, gebeurt voor de kick, voor een weddenschap of om zelfmoord te plegen. Spookrijden vindt bovendien vaker in het donker plaats. 

“Minder spookrijders, maar meer dodelijke ongevallen als gevolg hiervan”

Ook bij spookrijden is er een duidelijke link met rijden onder invloed. Meer dan de helft van de spookrijders onder invloed van alcohol en/of drugs. “Naast de alcoholcontroles dringt ook een anti-drugscampagne in het verkeer dringt zich dan meer dan ooit op”, besluit Van dermeersch. “In plaats van nutteloze hoffelijkheidscampagnes tegen geweld op het openbaar vervoer op te starten, zou de minister beter hier op inzetten.”