Vlaams Belang - echt.onafhankelijk
Discriminatie of slachtoffercultuur? Discriminatie of slachtoffercultuur?

Discriminatie of slachtoffercultuur?

De Standaard pakt deze week uit met een lijvig dossier over "Racisme in Vlaanderen". Een ronkende titel, maar veel stelt het alsnog niet voor.

"Je valt ook in een weldenkend gezelschap niet meer uit de toon wanneer je oppert dat je dat allochtonengejammer moe bent." Dat schrijft Karel Verhoeven ter inleiding van het dossier. Waarna de krant de deur openzet voor nóg meer allochtonengejammer. De modale Vlaming is onverdraagzaam, bekrompen, racistisch, zo luidt het scherpe vonnis van De Standaard. De vraag is maar hoe betrouwbaar zo'n onderzoek (auteur: Karen Phalet, prof KU Leuven) is. Misschien moest de studie alleen maar bewijzen wat zo nodig nog eens moest bewezen worden? Maar met dat soort studies kan je intussen al hele bibliotheken vullen.

Perceptie of feiten?

"Ze zijn hier geboren en getogen, en toch voelt de tweede generatie van Turkse en Marokkaanse origine zich oneerlijk behandeld. Opmerkelijk: geïntegreerde allochtonen die studeren en de krant lezen worden het vaakst gediscrimineerd," schrijft Maxie Eckert boven het eerste deel van de reportage. En daar gaat het al meteen fout. Het is niet omdat jonge, geïntegreerde Turken of Marokkanen zich vaak gediscrimineerd voelen, dat ze ook daadwerkelijk gediscrimineerd worden. Dat merkte Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans ook gevat op in De Zevende Dag. Annemans gelooft er geen snars van dat allochtonen die zich goed hebben aangepast en geassimileerd, nog altijd gediscrimineerd worden door werkgevers, huiseigenaars of de politie. Maar "omdat ze dat keer op keer lezen in de krant, geloven ze het misschien wel echt?"

De allochtoon, het eeuwige slachtoffer

Laten we even de getuigenissen van jonge allochtonen overlopen. Layla Önlen deed mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en kreeg een complimentje voor haar Nederlands, maar dat vindt ze eigenlijk beledigend. Sahil is op zoek naar werk en verstuurde al menig CV met foto. Daarop kreeg hij geen reactie, of – in het beste geval – een afwijzing. Volgens Sahil wordt hij gediscrimineerd, maar hoeveel Vlaamse werklozen zullen u net hetzelfde verhaal kunnen vertellen? Mohammed kreeg op zijn werk een negatieve evaluatie omdat hij zich tijdens de werkuren twee keer per dag afzonderde voor het gebed en moet nu op zoek naar een andere baan. Hanane draagt een hoofddoek en studeert rechten. Ze 'vermoedt' dat die hoofddoek voor veel werkgevers een hinderpaal zal zijn. Discriminatie? De zoon van Ayfer Kuru ging naar de voedingsschool Ter Groene Poorte in Brugge en moest daar varkensvlees proeven. Degusteren is nu eenmaal de regel. Discriminatie?

Slechte ervaringen

"Oude dametjes klemmen hun handtas tegen zich aan, als ik in Antwerpen op straat loop of op de bus stap," zucht Adamou. Dat kan voor de man in kwestie choquerend en confronterend zijn, maar discriminatie kan je dat toch moeilijk noemen. Handtasdiefstallen zijn doorgaans niet het werk van goed geïntegreerde Zwitsers of Denen in dit land.

Fatale symbiose

Misschien pakt De Standaard de volgende dagen uit met sterkere verhalen, maar tot nu toe stelde het niet veel voor. Het is de bevestiging van het feit dat allochtonen zich al heel snel benadeeld of geviseerd voelen. Bij nader inzien blijkt er niet zoveel aan de hand, of is een en ander niet meer dan een pijnlijk maar logisch gevolg van slechte ervaringen die agenten, verhuurders, bejaarden, bus- en tramchauffeurs vaak hebben met jonge allochtonen. Dat de media de allochtone slachtoffercultus blijven voeden en intussen – onterecht – naar de brave Vlaming schoppen, helpt de integratie van allochtonen ook niet bepaald vooruit…


#racisme  #DeStandaard
vlaamsbelang . nieuws . 28 oktober 2013
Deel dit op Twitter Deel dit op Facebook Verstuur dit bericht naar vrienden Googles +1
 Kalender 2017
 Word lid van Vlaams Belang!
Sociale media - YouTube Sociale media - PDF  Sociale media - Afdrukken Sociale media - RSS
Sociale media - Facebook Sociale media - Twitter Sociale media - +1 Sociale media - Pinterest
Zogezegd
De huidige vluchtelingencrisis is maar een voorbode van wat ons vanuit Afrika te wachten staat.

Etienne Vermeersch

Bezoek de website van de Vlaams Belang Jongeren
e-magazine
onze digitale nieuwsbrief