Vlaams Belang - echt.onafhankelijk
Electrawinds kost u 150 miljoen euro Electrawinds kost u 150 miljoen euro

Electrawinds kost u 150 miljoen euro

Met de hulp van Johan Vande Lanotte is er 150 miljoen euro belastinggeld in Electrawinds gepompt. Die 6 miljard frank zijn we wellicht kwijt. 'Vandela' blijft op post.

Johan Vande Lanotte ontpopte zich de voorbije jaren als de grote voorvechter van 'groene' of 'duurzame' energie. Windmolens waren 'de toekomst' en Vande Lanotte zorgde voor een aanhoudende stroom van geld. De kust en vooral Oostende vaarde er wel mee, en Vande Lanotte mocht als aandeelhouder en voorzitter van Electrawinds ook een graantje meepikken. Intussen torst het bedrijf een schuldenberg van 372 miljoen euro, het gevolg van grootheidswaanzin, wanbeleid en foute investeringen. Dat kan de belastingbetaler straks zuur opbreken als het bedrijf echt kopje onder gaat. Na het Fortis-schandaal en het Dexia-debacle betaalt u straks - opnieuw - de rekening.

Iedereen heeft boter op het hoofd

Electrawinds is niet zomaar een onderneming. Het is een half staatsbedrijf. De Vlaamse regering verleende investeringssteun en gaf een kredietwaarborg van 6,6 miljoen euro. Gimv, gedeeltelijk in handen van de Vlaamse overheid, investeerde. PMV, met de Vlaamse overheid als aandeelhouder, investeerde. En ook de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPMI) investeerde. Een parlementaire onderzoekscommissie zou aan het licht moeten brengen wat er met al dat geld is gebeurd, maar of zo'n commissie er komt is erg twijfelachtig. Zowat alle Vlaamse partijen (met uitzondering van het Vlaams Belang) hebben boter op het hoofd. Minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.a) en minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.a) hebben de geldkraan opengedraaid. En nu is het geld op. En ook de N-VA zwijgt vandaag in alle talen. Paul Dessender – één van de medeoprichters van Electrawinds – zetelt voor de N-VA in Brugge. En dan is er natuurlijk nog Johan Vande Lanotte, 'keizer van Oostende' en 'koning van de windmolens'…

Duurzame of dure energie

"Windmolens draaien niet op wind, maar op subsidies." Het is een bekende uitspraak en die wordt met het dossier Electrawinds nog eens bevestigd. "Er zijn 2 mogelijkheden," schrijft Koen Meulenaere in De Tijd. "Of u bent die 150 miljoen kwijt, of de Gimv, PMV of Daniël Termont (SP.a en nu aan het hoofd van de Vlaamse Energieholding) pompen er opnieuw belastinggeld in en dan bent u nog meer dan 150 miljoen kwijt." Dat laatste zou trouwens ook al gebeurd zijn de voorbije maanden. We willen u de scherpe conclusie van Meulenaere niet onthouden: "In om het even welke staat, tot in de Centraal-Afrikaanse Republiek toe, neemt een minister (Vande Lanotte) die zo knoeit ontslag. Indien hij er nog de tijd voor krijgt, meestal is hij al afgezet en wordt hij voor de rechtbank gesleept. Bij ons niet. Ie vent doet gewoon verder, hemeltergend."

Vande Lanotte ligt er (nog) niet wakker van. Politieke schuldigen worden in dit land zelden of nooit ter verantwoording geroepen. De christendemocraten en liberalen zijn ook goed weggekomen met het Dexia-schandaal. 'Dat moet mij ook lukken', zal Vande Lanotte denken. En gelukkig mag hij nog altijd op de welwillende zwijgzaamheid van de bevriende media rekenen…


#JohanVandeLanotte  #Electrawinds
vlaamsbelang . nieuws . 03 december 2013
Deel dit op Twitter Deel dit op Facebook Verstuur dit bericht naar vrienden Googles +1
 Islamterreur - Ondergaan of terugslaan
Boekvoorstelling Vaclac Klaus
 Word lid van Vlaams Belang!
Sociale media - YouTube Sociale media - PDF  Sociale media - Afdrukken Sociale media - RSS
Sociale media - Facebook Sociale media - Twitter Sociale media - +1 Sociale media - Pinterest
Zogezegd
Terroristen verdienen de doodstraf

Pol Vandemeulebroecke

Bezoek de website van de Vlaams Belang Jongeren
e-magazine
onze digitale nieuwsbrief