Nieuws
woensdag, 22 jun 2022

Wanneer Molenbeek echt opkuisen?

De twaalfde schietpartij op tien maanden tijd in Sint-Jans-Molenbeek toont aan dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wel degelijk met een wijdverbreid en ernstig probleem zit” stelt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Gemeente en federale overheid blijven naar elkaar wijzen, maar het is gelijk hoe de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) die een veiligheidsplan moet opstellen en alle betrokkenen in de veiligheidsketen moet doen samenwerken. Hij heeft daarvoor de bevoegdheden maar gebruikt ze niet.”

Maandag vond in Molenbeek de twaalfde schietpartij plaats in enkele maanden tijd. Het geweld blijft toenemen en niet alleen in deze Brusselse gemeente. “De Molenbeekse burgemeester Catherine Moureaux (PS) en haar woordvoerder wijzen op het tekort van 200 politiemensen in de politiezone West, waartoe Sint-Jans-Molenbeek behoort, één van de zes Brusselse politiezones”, aldus Lootens-Stael. “Maar ook andere zones met moeilijke wijken kampen met een tekort. Bovendien is de drugswereld veranderd en veroorzaken een toename aan wapens en geld ook meer geweld.”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) kaatst de bal terug naar de lokale overheid en stelt dat de gemeente haar personeelstekort moet aanvullen en samenwerken met andere zones en andere federale diensten zoals Justitie. “Een partijtje zwartepieten dat moet stoppen”, stelt Lootens-Stael onomwonden. “Het is duidelijk dat de PS en haar vazalpartijen de situatie op het terrein hebben laten ontsporen en nu oogsten wat ze gezaaid hebben. Maar de ondercapaciteit van de federale gerechtelijke politie en het falend justitiebeleid kan niet worden ontkend en die verantwoordelijkheid ligt wel degelijk bij de paars-groene regering waar ook de PS het mooi weer maakt.”

“De drugswijken in Sint-Jans-Molenbeek en andere gemeenten moeten worden aangepakt”

“Vervoort heeft na de zesde staatshervorming een hele resem bevoegdheden gekregen, maar heeft daarmee nog amper iets gedaan”, vervolgt Lootens-Stael. “Ook de fusie van de Brusselse politiezones is er nog steeds niet. Met de regelmaat van een klok vraag ik in het Brussels Parlement om coördinerende initiatieven, maar Vervoort relativeert steeds alles weg, en de aandacht voor het probleem is bij de Franstalige politici uiterst miniem.” Het Vlaams Belang eist van Vervoort een veiligheidsplan tegen de drugscriminaliteit. “Vervoort moet daarvoor het initiatief nemen en samenwerkingsverbanden smeden.”

“Ondertussen lijkt er toch iets te bewegen. Voor het eerst heeft de Brusselse minister-president zich over het thema uitgebreid geuit, maar toch blijft hij de lakse PS-burgemeesters uit de wind zetten en is hij vooral uiterst zwijgzaam over zijn eigen rol”, besluit Lootens-Stael. “Vervoort is een zwak leider en gebruikt zijn bevoegdheden niet. Misschien mag hij dat ook niet van de Brusselse sterke man, de plaatselijke PS-voorzitter Ahmed Laaouej.”

Ondertussen waarschuwt ook de pers op het mogelijk gevaar van de cocktail van drugscriminaliteit en islamistisch terrorisme, wijzende op de uitspraken van functionarissen van de gerechtelijke politie uit het najaar van 2020. De meeste daders van de aanslagen van Brussel en Parijs hadden een verleden als drugscrimineel en drugstrafiek diende om aanslagen te financieren.