Nieuws
dinsdag, 30 jan 2024

Vlaanderen moet meer inzetten op binnenscheepvaart

De Vlaamse regering keurde vorige week het ringtracé voor de opwaardering van het kanaal Bossuit-Kortrijk goed. Het Vlaams Belang is blij dat er eindelijk een doorbraak is. “Het is goed dat de bewoners en bedrijven in de omgeving nu eindelijk duidelijkheid over hun toekomst hebben”, zegt Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul. “Waterwegen zijn dé transportmodi van de toekomst. De optimalisering van het kanaal is een belangrijke stap om die modal shift in beweging te brengen en meer transport over het binnenwater te laten verlopen.”

Het kanaal Bossuit-Kortrijk zou eigenlijk een belangrijke verbinding moeten vormen tussen de Schelde en de Leie. Het laatste stuk van dat kanaal, net voor de Leie, is echter zo krap dat er geen vrachtschepen door kunnen waardoor reders een heel stuk via Gent moeten omvaren. Eind 2023 polste Ryheul nog naar een stand van zaken omtrent de opwaardering van het kanaal Bossuit-Kortrijk. 

In haar antwoord bleef Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) toen nog vaag over een eventuele beslissing. Vorige week kondigde de Vlaamse regering echter aan dat er een doorbraak is in het dossier met een ontwerp voorkeursbesluit. Om het kanaal beter te doen aansluiten op de Leie zal er een nieuw stuk gegraven worden langs de R8, de ring rond Kortrijk. 

“Meer inzetten op binnenscheepvaart”

“Het is een goede zaak dat er nog deze legislatuur een doorbraak in dit belangrijke dossier is gekomen en dat de bewoners en bedrijven in de omgeving nu eindelijk duidelijkheid over hun toekomst hebben”, zegt Ryheul. “Hiermee kunnen bedrijven maximaal investeren in de binnenvaart. Het kanaal verbreden, zal vrachtverkeer richting Frankrijk en Wallonië mogelijk maken.”

Het Vlaams Belang vindt dat er meer op binnenscheepvaart ingezet moet worden. “Waterwegen zijn dé transportmodi van de toekomst”, besluit Ryheul. “De optimalisering van het kanaal Bossuit-Kortrijk is een belangrijke stap om die modal shift in beweging te brengen en meer transport over het binnenwater te laten verlopen.”