Persberichten
zondag, 25 feb 2024

Vandalisme in Brusselse metrostations explodeert

Foto: Vlaams Belang. Vandalisme in Brusselse metrostations explodeert

Het vandalisme in de Brusselse metrostations steeg vorig jaar met 83 procent, wat neerkomt op een totale kost van 1,68 miljoen euro voor de MIVB in 2023. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Op een jaar tijd is het vandalisme in de metrostations letterlijk geëxplodeerd. Gecombineerd met de drugsconsumptie en alomtegenwoordige bedelarij is de ondergrondse infrastructuur er zichtbaar op achteruit gegaan. Er is dringend nood aan een kordate aanpak.” klinkt het.

De raming van de kosten voor het vandalisme op het MIVB-net blijven ook in 2023 aanzienlijk hoog. Met een totale kost van 3.063.179 euro boekte de Brusselse openbare vervoersmaatschappij wel een daling van 10%, in vergelijking met 2022. Toen werd de vrijwillige beschadiging door de gebruikers geraamd op 3.413.873 euro. Opvallend is dat de vandalismekosten aan de voertuigen fors daalden in 2023: -75% voor de metrostellen (-441.272 euro), -49% voor de trams (-505.217 euro) en -34% voor de bussen (-228.649 euro). “Een goede zaak, die spijtig genoeg het vandalismeprobleem niet oplost”, zegt Lootens-Stael. “Bij het nader bekijken van de raming valt op dat de ondergrondse infrastructuur het nieuwe doelwit is geworden van de vandalen. De ondertussen gekende onveiligheid gecombineerd met drugsconsumptie trekt nieuwe problemen aan.”

De brokenwindowstheorie in de praktijk: criminaliteit trekt criminaliteit aan. Verloedering trekt verloedering aan.

Volgens de cijfers van de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij steeg de kostprijs van het vandalisme in de metrostations met 83% (ofwel 763.000 euro extra in 2023), waardoor de totale schade aan de metrostations geraamd kan worden op 1,68 miljoen euro. Daarin zitten de ‘gebruikelijke’ vormen van vandalisme zoals graffiti, beschadigde brandblussers, geblokkeerde roltrappen of reinigingskosten voor tags. Maar de sterke stijging is vooral te wijten het vandalisme aan de toegangspoortjes (+ 218.000 euro schade), de verlichting en de elektriciteitskasten (+ 163.000 euro schade) alsook de reeks incidenten aan de hekken en luiken van de stations (+ 340.000 euro schade). “Een stijging die gepaard gaat met de veralgemening van het drugsprobleem in het openbaar vervoer”, aldus Lootens-Stael. “Hoe langer de regering het nalaat om de drugsverslaafden, bedelaars en amokmakers uit de metrostations te weren, hoe groter het probleem zal worden. Ten koste van de gewone reiziger, letterlijk en figuurlijk."

Het op heterdaad betrappen van vandalen blijft een moeilijke zaak, beseft de fractievoorzitter. “Met slechts 537 PV’s in 2023 is de pakkans nog steeds veel te laag. De verhoogde aanwezigheid van de politiediensten in de metrostations werpt wel zijn vruchten af.”  In 2023 kon de politie 55 vandalen op heterdaad betrappen tegen 44 in 2022. “Maar het blijft nog steeds dweilen met de kraan open”, concludeert Lootens-Stael. “Zolang men tolereert dat drugsverslaafden, bedelaars en amokmakers de Brusselse metrostations gebruiken als speelveld, zal er niets veranderen.”