OCMW-subsidies: “Weer een transfer vanuit Vlaanderen”
Het Vlaams Belang is niet te spreken over de wijze waarop de federale regering duchtig met OCMW-subsidies strooit. “Dat gebeurt richting Brussel, Wallonië en vooral buiten Europa”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) die hierover cijfers opvroeg. “De federale betoelaging bedroeg in 2020 iets meer dan 1,5 miljard euro.”
In deze betoelaging zitten bijdragen voor de participatie- en sociale toelage, huurwaarborgen, mazout-, gas- en elektriciteitsfonds, maatschappelijke integratie, maatschappelijke hulp en de installatiepremie voor daklozen. “De scheeftrekking tussen wat Vlaanderen ontvangt en wat naar Brussel en Wallonië gaat, is gewoonweg hallucinant”, aldus Samyn. “Vlaanderen krijgt amper 27 procent van deze subsidies, Brussel 30 procent (voor 10 procent van de bevolking van dit land) en Wallonië maar liefst 43 procent. De Vlamingen financieren dus ook hier het desastreuse armoedebeleid van het door de PS-gedomineerde Brussel en Wallonië.” Op basis van ons BBP en bevolkingscijfers zou Vlaanderen om en bij één miljard euro moeten krijgen.
“Vlaanderen is weer eens een milde schenker van 600 miljoen euro richting de PS-hangmat”
De detailcijfers tonen aan dat de ongebreidelde immigratie veel geld kost. Het recht op maatschappelijke integratie wordt verleend aan 18.895 personen uit de EU en aan 54.704 personen buiten de EU. “De kostprijs bedroeg in 2020 iets meer dan een half miljard euro”, vervolgt Samyn. “En dan is er nog het recht op maatschappelijke hulp: 41.474 personen van buiten de EU genoten daar een ‘toelage’, dit tegenover amper 529 Belgen. Met een prijskaartje van 180 miljoen euro. Van dat anderhalf miljard gaat de helft dus naar personen van buiten de EU.”
“En toch blijft men maar volhouden dat de migratie positieve effecten heeft”, aldus nog Samyn. “Op het vlak van de veiligheid zal het alleszins niet zijn en ook de kost voor ons sociaal systeem is veel te groot.” Deze regering blijft echter een pamperbeleid voeren tegenover deze immigranten die niet willen of kunnen werken. “En die 750 miljoen is maar een klein deel van de effectieve kost, want de federale regering betoelaagt maar een deel van de kosten die de OCMW’s uitbetalen.”
“Er is veel armoede in Vlaanderen, ook verdoken armoede, en door de coronacrisis is dit exponentieel gestegen”, besluit Samyn. “We moeten dat geld aan onze eigen mensen geven: de zelfstandige die na zoveel jaren zijn zaak heeft zien kapotgaan door de sluiting, de mensen die door zware ziektes niet kunnen werken. Mensen van bij ons. Onze mensen.”