Persberichten
donderdag, 28 mrt 2024

In Brussel betekenen zwemvijvers overlast en criminaliteit

Foto: Vlaams Belang. In Brussel betekenen zwemvijvers overlast en criminaliteit

Het Vlaams Belang verzet zich, samen met de buurtbewoners, tegen de plannen van het Brusselse gewest om de Neerpedevijver in Anderlecht voor een deel om te vormen tot zwemvijver. In Brussel brengt de opening van iets ogenschijnlijk onschuldigs zoals een zwemvijver helaas automatisch criminaliteit en overlast met zich mee”, zegt fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “We gingen deze week bij de buurtbewoners langs om hen een hart onder de riem te steken.

De wijk Neerpede in Anderlecht staat al jaar en dag geboekstaafd als een van de weinige rustige, groene gebieden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Datzelfde gewest heeft echter grote plannen met de wijk: het Neerpedepark zou een drastische facelift moeten krijgen, waar ook de aanleg van sportinfrastructuur, de plaatsing van geluidsschermen en vergroeningsoperaties toe behoren. Het totaalresultaat zou een natuur- en recreatiepark van 400 hectare groot moeten zijn. Een deel van de Neerpedevijver zou daarbij ook omgevormd worden tot zwemvijver. Het Brussels Gewest zou de werken volgend jaar willen aanvatten en afronden in 2026. “De plannen konden echter op heel wat tegenstand rekenen”, aldus Lootens-Stael. “Niet in het minst van de buurtbewoners zelf, die een petitie lanceerden die inmiddels al duizenden handtekeningen telt.”

“Terwijl men de mond vol heeft over burgerparticipatie, wordt de wil van de burgers uit Neerpede gewoon genegeerd”

Het Vlaams Belang bezocht ondertussen al heel wat mensen in de desbetreffende wijk. “De plannen van de nota bene groene regering zijn niet alleen een ramp voor de biodiversiteit, maar zullen ook veel overlast voor de buurtbewoners met zich meebrengen,” gaat Lootens-Stael verder. “Dat deze mensen zich zorgen maken, is dus niet meer dan terecht. Het is ook wraakroepend dat partijen die altijd de mond vol hebben van ‘burgerparticipatie’ in deze de wil van de burgers uit Neerpede helemaal negeren.”

Lijsttrekker voor het Brussels Parlement Bob De Brabandere treedt hem bij: “Er is eenvoudigweg geen enkel vertrouwen in het feit dat de Brusselse regering de veiligheid en biodiversiteit in deze huidige oase van rust zal kunnen garanderen. Wie wil men daar laten zwemmen? De jongeren die vandaag in recreatiedomeinen in de rest van het land de boel op stelten zetten? Begrijpelijk dat de mensen dat niet willen. Dat is spijtig, maar wel een realiteit.”

Het Vlaams Belang pleit er dan ook voor dat het Brussels Gewest zich in de eerste plaats focust op het meest dringende, en dat is het vertrouwen van de mensen terugwinnen. “Als de mensen weer vertrouwen hebben in deze regering én hun capaciteit om de veiligheid en leefbaarheid te garanderen, dan pas zullen ze misschien instemmen met dit soort initiatieven”, besluit Lootens-Stael die over de kwestie bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) zal interpelleren.