Nieuws
woensdag, 27 mrt 2024

Begrotingstekort van 45 miljard in 2029 is de verpletterende erfenis van Vivaldi

Foto: Vlaams Belang. Begrotingstekort van 45 miljard in 2029 is de verpletterende erfenis van Vivaldi

Een rapport van het Monitoringcomité stelt dat bij ongewijzigd beleid het begrotingstekort tegen 2029 zal oplopen tot 44,8 miljard euro of 6,3 procent van het bruto binnenlands product. “Dit is erger dan de ‘uitdaging’ of de waarschuwing’ waarover staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) in de Kamercommissie sprak”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Het Europees strafbankje wordt al warm gehouden voor België, en de noodzaak om bijna 30 miljard euro te bezuinigen volgens de nieuwe Europese begrotingsregels is bijzonder zorgwekkend.”

Niet enkel de huidige toestand van de overheidsfinanciën is volgens het Monitoringcomité dus bedroevend, maar ook de toekomstige. “De groei van de Belgische economie valt tegen 2029 bijna stil. Terwijl de meeste Europese landen wel vooruitgaan, zal België dus ter plaatse blijven trappelen”, aldus Vermeersch, die de staatssecretaris hierover ondervroeg. “Ook wat betreft de toekomstige groei bengelt dit land dus helemaal achteraan het Europese peloton.”

“Tekorten en schulden zijn onder Vivaldi gestegen tot onhoudbaar hoog niveau”

Om de stijgende vergrijzingskosten en de interestlasten te kunnen betalen, is het volgens het Kamerlid broodnodig dat onze economie blijft aantrekken. “Vivaldi zal vooral de geschiedenis ingaan als de regering die de toekomstige regeringen en de toekomstige generaties een verpletterende erfenis naliet”, beet Vermeersch in de commissie de staatssecretaris toe. “De tekorten en schulden zijn na de doortocht van de vivaldi-partijen gegroeid tot een onhoudbaar hoog niveau. Zowel de belastingen als de overheidsuitgaven zijn onder deze regering verder gestegen.”

“Het enige waar deze regering wel in is geslaagd, is bewijzen dat België onhervormbaar is geworden”, merkte Vermeersch tot slot op. “Een grondige arbeidsmarkthervorming, een pensioenhervorming en een fiscale hervorming waren noodzakelijk om het land weer op de rails te zetten. Ook financieel, maar grondige sociaaleconomische hervormingen doorvoeren is onmogelijk geworden in dit hopeloos complexe land. Dat is het failliet van België.”