Persberichten
dinsdag, 08 dec 2020

In 2019 5.580 meldingen van dierenmishandeling: “Nood aan strengere straffen”

In 2019 kreeg de Vlaamse dienst Dierenwelzijn 5.580 meldingen van dierenmishandeling of -verwaarlozing. Dat is dus goed voor iets meer dan 15 meldingen van dierenmisbruik in Vlaanderen per dag. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Els Sterckx (Vlaams Belang). In dat jaar werden er door diezelfde dienst ook 771 pv’s opgesteld voor dezelfde feiten. “Dierenbeulen moeten harder worden aangepakt”, reageert Sterckx. De partij diende daarom een voorstel van decreet in om de strafmaat voor ernstige dierenmishandeling te verhogen.

In vergelijking met 2018 toen er 5.616 meldingen bij de dienst Dierenwelzijn werden gedaan, is er sprake van een kleine vermindering van het aantal meldingen, maar tegenover 2016 (4.663 meldingen) en 2017 (4.658 meldingen) is er sprake van een forse toename van zo’n 20%. Het aantal processen-verbaal wegens dierenmishandeling en -verwaarlozing is tevens jaar na jaar blijven stijgen: van 435 in 2016, 643 in 2017 en 683 in 2018 tot 771 in 2019. Over welke diersoorten mishandeld werden, kan Weyts naar eigen zeggen geen cijfers geven.

Voor het Vlaams Belang tonen de stijgende cijfers aan dat veel Vlamingen bekommerd zijn om het welzijn van onze dieren, en mishandeling en verwaarlozing effectief aangepakt willen zien. De partij is ook van mening dat de huidige in de dierenwelzijnswetgeving voorziene sancties - met maximumstraffen van 6 maanden gevangenisstraf - weinig indruk maken op dierenbeulen.

Het Vlaams Belang dient daarom een voorstel van decreet in om de maximumgevangenisstraf voor zware dierenmishandeling opgenomen in artikel 35 van de Dierenwelzijnswet op te trekken naar drie jaar. De maximumboete, die nu 12.500 euro bedraagt, dient volgens de partij te worden opgetrokken tot 100.000 euro.

Ook de minister wil overigens werk maken van een herzien van de strafmaten, al treedt hij daarover nog niet in detail. “Ik plan om in de Vlaamse Codex voor Dierenwelzijn ook het hoofdstuk van de bestraffing aan te pakken”, laat hij in zijn antwoord weten. Het Vlaams Belang vreest echter dat de opmaak van deze codex - een herziening van de volledige dierenwelzijnswetgeving - nog vele jaren op zich zal laten wachten. De codex zit immers nog maar in de voorbereidende fase. Intussen dreigen dus veel dierenbeulen goedkoop weg te komen.

Sterckx: “Straffen voor dierenmishandeling moeten ontradend zijn; dit is nu niet het geval”

“Bijna 6 op 10 zaken van dierenmishandeling worden zonder gevolg geklasseerd”, vervolgt Sterckx. “Veroordelingen zijn zeldzaam, effectieve gevangenisstraffen allicht onbestaand. Straffeloosheid is het resultaat. Bovendien loopt Vlaanderen achter in vergelijking met het Waalse en Brusselse Gewest, die de strafmaten al wel fors verhoogden.” Wallonië beschikt zelfs over een eigen ‘Dierenwelzijnswetboek’ met gevangenisstraffen tot 3 jaar.

Uit mediaberichten blijkt helaas dat ernstige dierenmishandeling nog steeds schering en inslag zijn. Reden genoeg volgens het Vlaams Belang om de strafmaat ook in Vlaanderen snel op te trekken. “Strengere bestraffingen zullen zeker bijdragen tot een kordater vervolgingsbeleid”, besluit Sterckx.